EREKCIJA

Opšte informacije

Penis u erekciji se uglavnom povezuje sa seksualnim uzbuđenjem i spremnošću na penetraciju. Ali, erekcija je pre svega jedna normalna i prirodna fiziološka pojava kada se penis učvrsti i uveća.

Do nabreknutog i uspravnog penisa dovodi splet različitih faktora: vaskularnih, endokrinih, neuroloških i psiholoških. Erekcija može da se stimuliše seksualnim uzbuđenjem i privlačnošću ili da se dogodi potpuno spontano.

Dignut penis ne doživljavaju samo napaljeni dečaci ili odrasli muškarci. Normalno je da do spontane erekcije dolazi i kod muške dece i beba, pa čak i u majčinoj utrobi.

Penis se ne diže samo kada ste seksualno stimulisani. Refleksogena erekcija, izazvana fizičkim dodirom, samo je jedan tip erekcije koju muškarci mogu da dožive.

Pored refleksogene erekcije, postoje psihogena i nokturalna erekcija. Psihogena erekcija nastaje audiovizuelnom stimulacijom ili fantaziranjem. Nokturalna erekcija je spontana erekcija koju muškarci doživljavaju tokom sna.

Pored toga što penis ume da živne tokom spavanja, on se često razbuđuje i uspravlja pre vas. Ovaj fenomen jutarnje dignutosti penisa je poznat kao „jutarnja slava“ ili „jutarnje drvo“

Penis koji se diže bez problema je znak zdravlja, posebno reproduktivnog. Erekcije su neophodne da bi se održavalo zdravlje penisa ispunjavajući ga svežom krvlju bogatom neophodnim kiseonikom.

Može se reći da je zdrav i funkcionalan penis preduslov i za dobro mentalno zdravlje. Problemi sa erekcijom mogu značajno da utiču na samopouzdanje muškarca, dok dizanje penisa bez problema diže i vaše samopouzdanje i zadovoljstvo sobom.

S obzirom da se ista supstanca koja pokreće dotok krvi u penis proizvodi i pri udaru groma – azotni oksid – ne čudi da se muškarci osećaju moćno i snažno kada im je penis dignut i čvrst!

EREKCIJA KROZ ISTORIJU

erekcija

U staro doba, penis u erekciji nije bio samo povod za lični ponos i zadovoljstvo, nego i za šire društveno obožavanje. Velik, uspravan, jednom rečju – potentan – penis je često posmatran kao simbol plodnosti.

Manje poznat bog iz starogrčke mitologije je Prijap, sin Afrodite i Dionisa, bog plodnosti i zaštitnik voćnjaka, bašta, pašnjaka i…muških genitalija.

Ono što izdvaja Prijapa je ogroman penis i permanentna erekcija. Otud potiče naziv medicinskog stanja pod nazivom prijapizam. Radi se o izuzetno bolnoj i trajnoj ukrućenosti penisa koja ni nakon 4 sata ne popušta.

Obožavanje Prijapa je nakon starogrčkog vremena nastavilo da živi i tokom rimskog doba. U rimskog vreme to obožavanje je svedeno pre na neki porgnografski kult i motiv rismke erotske umetnosti i literature.

Da su Rimljani slavili prijapa i erektilne penise, otkriveno je otkopavanjem Pompeje. Ono što je nađeno ispod vulkanskog pepela jeste gomila bronzanih falusa koji su krasili bašte i ulaze.

Latinska reč phallus znači upravo penis, posebno penis u erekciji. Reč phallus ne označava samo penis od krvi i mesa, već i raznorazne objekte kojima je penis u punoj slavi predstavljan.

Razni veliki mislioci pokušavali su da objasne dizanje penisa. Grčki filozof Aristotel je erekciju opisivao kao nevoljni pokret izazvan imaginacijom.

Hipokrit je uveo koncept pneume (vazduh u pokretu, vitalni duh) i teoretisao da težina testisa služi kao uporište za dizanje penisa. Poznati rimski lekar Galen preuzeo je koncept pneume i erekciju objasnio kao gomilanje pneume.

Galenovoj ideji se u srednjem veku suprotstavio Leonardo da Vinči. Izučavajući anatomiju, da Vinči je imao prilike da vidi erekcije kod mrtvaca, posebno onih koji su bili obešeni. Primetio je specifično crvenilo penisa u erekciji koje je ukazivalo na gomilanje krvi, ne pneume.

Koncepti koji su dobijeni kroz vršenje eksperimenata nad životinjama u 19. veku utrli su put savremenom razumevanju erekcije.

ANATOMIJA PENISA I FIZIOLOGIJA EREKCIJE

erekcija - kako radi penis

Penis muškarca se sastoji od različitih anatomskih delova.

Kavernozno telo (corpus cavernosum) čine dve komore sunđerastog, erektilnog tkiva koje se nalaze duž obe strane penisa ispunjene lavirintom krvnih sudova.

Drugi tip erektilnog tkiva – corpus spongiosum – je spužvasto tkivo koje se proteže duž prednje strane penisa završavajući se na glaviću. Ovo tkivo okružuje uretru, dve glavne arterije, kao i određeni broj živaca i vena koje se nalaze u penisu.

Uretra je mokraćni kanal kroz koji prolaze urin i sperma. Proteže se duž donje strane kavernoznog tela, a okružava ga corpus spongiosum koji osigurava da uretra ostane otvorena i prohodna tokom erekcije.

Glavić se nalazi na vrhu penisa. Kod muškaraca koji nisu obrezani, glavić penisa je pokriven sluznicom – vlažnom, ružičastom, tankom kožicom. Na samom vrhu glavića je otvor kroz koji se ispuštaju urin i sperma.

Erekcija počinje na mestu koje se nalazi dosta iznad penisa – u mozgu. Kada ste seksualno uzbuđeni, nervi prenose impulse iz mozga koji stimulišu mišiće i krvne sudove u kavernoznom telu da se opuste, povećavajući dotok krvi u penis.

Povećan dotok krvi u penis stvara pritisak koji privremeno smanjuje zapreminu  krvi koja penis napušta. Krvne arterije se šire uzrokujući širenje erektilnog tkiva. Uvećanje tkiva vrši pritisak na vene u penisu, dodatno smanjujući odliv krvi iz penisa.

Veća količina krvi kojom je erektilno tkivo postalo natopljeno čineći da se penis uveća i digne, biva zarobljena u polnom organu. Dok god je krv zarobljena u penisu – erekcija će trajati.

Kada se arterije počnu sužavati i protok krvi vrati na svoju uobičajenu zapremnu  i brzinu, penis počinje da gubi čvrstinu i postaje mlitav.

Za erekciju neophodne su zdrave vene i arterije koje čine da se dotok krvi u penis neometano odvija. Potrebni su i funkcionalni nervi da pošalju impulse koji će pokrenuti ceo proces.

EREKCIJA I PROBLEMI

Normalno je da nekad ne budete raspoloženi za seks. Možda ste nekada bolesni, pod stresom, nervozni, imate druge stvari na umu… Sasvim je normalno da vam se ponekad jednostavno ne diže.

erekcija problemi

Ali, ako se često ili konstantno dešava da penis odbija da sarađuje sa vama i vašim željama, onda je vreme da zakažete pregled kod lekara.

Povremeni problemi sa erekcijom uglavnom nisu povod za ozbiljnu brigu. Erektilna disfunkcija, sa druge strane, može ukazivati na postojanje zdravstvenih problema, kao i da negativno utiče na vaše samopouzdanje i partnerske odnose.

Ako imate problem da dobijete i održite erekciju i ako vam je seksualni apetit značajno umanjen, moguće je da patite od erektilne disfunkcije.

Erekcija je kompleksan proces koji uključuje mozak, hormone, emocije, nerve, mišiće i krvne sudove. Kada penis uporno odbija da se digne, uzrok se može nalaziti u bilo kojoj od navedenih komponenti.

Ponekad je uzrok erektilne disfunkcije fizičke, a ponekad psihološke prirode. Dešava se da uzrok bude kombinacija fizičkog i psihološkog.

Najčešći fizički uzroci problema sa erekcijom su problemi sa srcem, visok holesterol, visok krvni pritisak, začepljeni krvni sudovi, dijabetes, gojaznost, pušenje, preterano konzumiranje alkohola, nizak testosteron i određena neurološka oboljenja.

Psihološki uzroci erektilne disfunkcije su mentalni problemi kao što su anksioznost i depresija, kao i različiti oblici psihološkog stresa.

Ako sumnjate da se iza vaše nemogućnosti da dostignete zadovoljavajuću čvrstinu penisa krije nešto više do trenutnog neraspoloženja, ne ustručavajte se da potražite stručnu pomoć.

Ako je uzrok fizičke i/ili psihološke prirode, moguće je da ćete rešavanjem uzroka srediti i problem sa erekcijom. Svakako ćete pronaći odgovore i odgovarajući tretman.

FAKTORI RIZIKA I KOMPLIKACIJE

Stariji muškarci češće imaju problem sa potencijom od mlađih muškaraca. Ipak, godine ne uzrokuju erektilnu disfunciju. Postoje mnogobrojni faktori rizika koji povećavaju mogućnost da imate ovaj neprijatan problem.

Različita zdravstvena stanja, posebno srčani problemi i dijabetes, vrlo verovatno će uticati na zdravlje vašeg penisa.

Povrede nerava ili arterija koje igraju bitnu ulogu u postizanju erekcije svakako su bitan faktor rizika.

Pojedini medicinski tretmani, kao što su operacija prostate ili hemioterapija, mogu dovesti do određenih neželjenih promena u vašem seksualnom životu.

Čak i lekovi koji su vam prepisani, kao što su antidepresivi ili lekovi za visok pritisak, mogu da se ispreče na vašem putu ka čvrstom i dignutom penisu.

Mozak koji je pod stresom, anksiozan ili depresivan, neće poslati potrebne signale za stimulaciju početka erekcije.

Višak kilograma, pored toga što može negativno da utiče na vaše generalno zdravlje i samopouzdanje, može vam napraviti problem i u krevetu. Što je višak kilograma veći, šanse da vam se penis digne bez problema se smanjuju.

Pušenje je jedan od većih faktora rizika, jer izuzetno negativno utiče na cirkulaciju krvi kroz vene i arterije. Pušenje može da izazove hronične probleme sa srcem – vodeći uzrok erektilne disfunkcije.

Kao što ne treba da pušite ako vam je stalo do toga da imate funkcionalan penis, ne treba ni da konzumirate alkohol ili opojne droge, posebno u neumerenim količinama.

Problemi sa erekcijom mogu da vam iskomplikuju ljubavni život i partnerske odnose.

Ako planirate decu, taj cilj ćete mnogo jednostavnije postići ako je vaš penis funkcionalan.

Iako komplikacije koje donosi erektilna disfunkcija nisu opasne po život, mogu da vas koštaju mentalnog zdravlja ili romantičnih odnosa.

EREKTILNA DISFUNKCIJA KOD MLAĐIH MUŠKARACA

Iako zvanični podaci o prevalentnosti problema sa erekcijom kod muškaraca srednjeg i starijeg doba mogu da nas zateknu, ipak očekujemo da se funkcionalnost penisa vremenom izmeni.

50%  muškaraca preko 50. godine života i 60%  muškaraca preko 60. godine života ima neki problem sa postizanjem čvrstog i dignutog penisa.

Erektilna disfunkcija nije rezervisana samo za period života nakon 50. godine. Studija objavljena u 2013. godini je pokazala da mladi muškarci uopšte nisu imuni na to da im penis zakaže.

26% odraslih muškaraca ispod 40. godine života muku muči sa svojim penisom. Polovina njih pati od težeg oblika erektilne disfunkcije.

Ovakva statistika ne treba previše da nas začudi. Moderan stil života postaje sve negostoljubivije mesto za seksualnu potenciju.

Bolesti koje su urokovane stilom života i lošim životnim navikama su u porastu. Problemi sa srcem, dijabetes, visok holesterol, visok pritisak… Čini se da svako ima bar neki problem, bez obzira na godine.

Navedene bolesti imaju štetan uticaj na zdravlje penisa. Očekivano je da sa porastom broja obolelih mladih ljudi, poraste i broj mladih muškaraca kojima ne može da se digne.

Moderan stil života je, takođe, izuzetno stresan. U jurnjavi da obezbedimo za jedan normalan život često zanemarimo ulogu i posledice stresa. Organizam koji je pod hroničnim stresom neće funkcionisati najbolje kada su seks i reprodukcija u pitanju.

Mladi muškarci osećaju veći pritisak stigme oko problema sa erekcijom. Međutim, erektilna disfunkcija nije nešto čega treba da se stidite koliko god godina da imate. S obzriom na pritiske društva koji su stavljeni na mladog čoveka, uopšte nije neočekivano da penis odbija da se digne.

Problemi sa erekcijom se efikasno rešavaju u svakoj životnoj dobi. Prema tome, ne oklevajte da potražite pomoć i učinite sebi život lepšim i lakšim.

DIJAGNOZA I LEČENJE

Rešavanje svakog problema započinje dijagnozom uzroka. Da biste tretirali probleme sa erekcijom na odgovarajući način, neophodno je da vaš lekar ustanovi zbog čega je problem nastao.

Dijagnoza erektilne disfunkcije uključuje fizički pregled, laboratorijske testove i pravljenje medicinske istorije vašeg stanja i simptoma.

Prva stvar koju doktori proveravaju, kada se muškarci požale na probleme sa potencijom, je zdravlje srca i krvnih sudova. Ako vam se penis ne diže zbog bolesnog srca ili začepljenih krvih sudova, nužno je da prvo taj problem rešite.

Tretiranje uzroka, bio on fizičke ili psihološke prirode, vrlo verovatno će rešiti ili bar poboljšati zdravlje vašeg penisa.

Lečenju erektilne disfunkcije se može pristupiti na različite načine. Zato je potrebno da u saradnji sa svojim lekarom otkrijete koji je pristup ili kombinacija pristupa najbolji za vas.

Deo lečenja podrazumeva smanjenje ili uklanjanje određenih faktora rizika. To znači da će možda biti potrebno i poželjno da napravite izmene u životnim navikama. Ako pušite, nužno će biti da pušenje ostavite. Ako pijete često ili dosta, neophodno je da konzumiranje alkohola svedete na razumnu meru.

Ako su srce i krvi sudovi u osnovi vašeg problema, izmene u ishrane mogle bi da pomognu. Dijeta koja je zdrava za srce, biće zdrava i za vaš penis.

Tehnike za redukciju stresa, kao što su meditacija i aktivna relaksacija, mogu pomoći u slučaju da je stres ono što stoji na putu između vas i čvrstog penisa.

Uticaj emoticionalnih problema ne treba potceniti. Ako se to nalazi u osnovi problema, potražite pomoć kroz individualnu terapiju ili terapiju za parove.

Pored navedenog, opcije koje su vam dostupne su oralne tablete za lečenje erektilne disfunkcije, zamenska terapija testosteronom, injekcije za penis, intrauretralni medikamenti, vakuum pumpe, implanti za penis i operacija.

TERAPIJE ORALNIM LEKOVIMA

Oralne tablete su preferiran i izuzetno uspešan način lečenja problema sa erekcijom.

Dostupna su četiri leka: sildenafil, tadalafil, vardenafil i avanafil. Sva četiri leka pripadaju grupi medikamenata poznatoj kao inhibitori fosfodiestaraze tip 5.

Ovi lekovi funkcionišu na sličan način i imaju sličan, iako različit, hemijski sastav. Penis dižu tako što pojačavaju efekte azotnog oksida, supstance koja pokreće erekciju, opuštajući mišiće i šireći krvne sudove penisa.

Nije dovoljno samo popiti neki od ova četiri leka i očekivati da će se penis dići sam od sebe. Pošto se ne radi o afrodizijacima, ovi  lekovi  neće proizvesti osećaj seksualne uzbuđenosti. Da bi se postigla erekcija neophodna je seksualna stimulacija u kombinacija sa preferiranim lekom.

Minorne razlike između ove četiri terapije se tiču doziranja, dužine trajanja i određenih razlika u mogućim nus-efektima.

Kada je efikasnost lekova u pitanju, tu razlike nema, tako da je stvar preferencije koju ćete terapiju medikamentima izabrati.

Korišćenje oralne terapije za erektilnu disfunkciju nije preporučljivo u određenim situacijama.

Navedene lekove treba izbegavati ako koristite lekove na bazi nitrata, imate izuzetno nizak krvni pritisak, ili patite od nekog ozbiljanog poremećaja funkcionisanja jetre ili bubrega.

Najčešći nus-efekti ovih oralnih terapija su glavobolja, crvenilo, zapušenost ili curenje iz nosa, bol u leđima, problemi sa vidom i problemi sa varenjem.

Ozbiljnije nus-pojave su mnogo ređe. Među obiljnim nus-efektima spadaju problemi sa sluhom ili gubitak istog, kao i prijapizam – stanje koje može dovesti do trajnih oštećenja penisa.

Iako rizik od neželjenih efekata uvek postoji, navedena četiri leka se generalno smatraju bezbednim. Da biste njihovo korišćenje učinili još bezbednijim, informišite se o svakom leku pojedinačno i konsultujte se sa svojim lekarom.

OSTALI OBLICI TERAPIJE EREKTILNE DISFUNKCIJE

Pored oralnih tableta, postoje i drugi načini tretiranja erektilne disfunkcije.

Oralna terapija je najčešći izbor zato što je najmanje invazivna i jednostavna je za upotrebu.  Međutim, tablete za potenciju nisu opcija za svakoga i neće uvek predstavljati konačno rešenje.

Da biste odabrali pravo rešenje, neophodno je da otkrijete u čemu je tačno problem.

Ako problem izaziva nizak nivo testosterona, zamenska terapija testosteronom će biti pravo rešenje.

Jedna od opcija za erektilne poteškoće su intrauretralni lekovi, koji podrazumevaju apliciranje malene supozitorije unutar uretre penisa. Očekuje se da erekcija nastupi nakon 10 minuta i da traje između 30 i 60 minuta. Potencijalne nus-pojave su peckanje u penisu, manje krvarenje u uretri i formiranje fibroznog tkiva unutar penisa.

Dostupne su i injekcije za penis. Injekcije su dizajnirane da izazovu erekciju koja neće trajati duže od jedan sat. Neželjeni efekti mogu biti manje krvarenje na mestu uboda, prijapizam i stvaranje fibroznog tkiva unutar penisa.

U slučajevima kada terapije lekovima u bilo kom obliku nisu odgovarajuće ili efikasne, postoje dodatne metode koje su nešto invazivnije.

Vakuum penis pumpa je uređaj u obliku šuplje cevi u čiju unutrašnjost stavite penis. Pumpom se isisava vazduh iz cevi sa ciljem da se napravi vakuum koji će povući krv u penis stimulišući ga da se podigne. Erekcija koja se postigne uz pomoć vakuum pumpe uglavnom traje dovoljno za seksualni odnos. Mogući nus-efekat su modrice na penisu.

Najinvazivniji oblik tretmana je hirurški tretman ugradnje implanta u penis, kojem se pribegava samo u slučaju da su se sve ostale opcije pokazale bezuspešnim.

PRIRODNO LEČENJE I PREVENCIJA

Prevencija i tretiranje problema sa potencijom na prirodan način imaju dosta poklapanja, jer se u oba slučaja radi o vođenju jednog zdravog stila života.

Prirodno lečenje nije nekompatibilno sa medicinskim tretmanima. Naprotiv, određene izmene u životnim navikama poboljšaće efekat bilo kog od navedenih tretmana.

Da biste probali da predupredite potencijalne probleme sa erekcijom, nužno je da promenite ili uklonite faktore rizika koji mogu dovesti do nastanka problema.

Ostavljanje pušenja, smanjenje upotrebe alkohola, izbegavanje masne hrane u ishrani, održavanje zdrave težine i redovna fizička aktivnost drastično će smanjiti rizik od potencijalne erektilne disfunkcije.

Važno je da vodite računa ne samo o fizičkom, nego i o psihološkom i emocionalnom zdravlju. Vaš penis će vam biti zahvalan, a seksualni partner zadovoljan.

Meditacija i joga mogu da vam pomognu oko oba spekta, fizičkog i psihološkog. Nemojte imati predrasude – joga nije rezervisana samo za fleksibilne žene u uskim helankama.

Za zdrav penis je neophodan i zdrav san. Ako želite da vam se penis diže bez problema, spuštajte svoju glavu (onu gornju) na jastuk i ne dižite je dok god se dovoljno ne naspavate.

Prirodni način lečenja erektilne disfunkcije podrazumeva navedene promene u stilu života.

Postoje određene biljke i suplementi koji mogu dodatno da vam pomognu, kao što su koren make ili ginko. Međutim, budite obazrivi kada su takozvane biljne vijagre u pitanju. To što je neki proizvod predstavljen kao prirodan, ne mora da znači da je bezbedan.

Postoje i alternativne terapije kao što je akupunktura koje potencijalno mogu da vam pomognu.

Kao i sa medikamentima, i kad je prirodno lečenje u pitanju potrebno je da se informišete, knsultujete sa doktorom i pronađete odgovarajuće rešenje baš za vas.

EREKCIJA – ZAKLJUČAK

Seks je prirodna potreba i jedna izuzetno prijatna i zadovoljavajuća aktivnost.

Ali kada postizanje erekcije postane borba, ono što treba biti izvor zadovoljstva postaje izvor frustracija.

Kult plodnosti je slavljen kroz istoriju, a falusne predstave su svoje mesto našle od ritualnih obreda do umetničkog izraza.

Veliki umovi su bili fascinirani ovom fiziološkom pojavom i pokušavali su da otkriju mehanizam njenog funkcionisanja.

Još u majičinoj utrobi, erekcije postaju sastavni deo života svake muške osobe. Od „jutarnje slave“ do ukrućivanja penisa tokom sna, erekcije su neophodne za održavanje zdravlja vašeg polnog organa.

Zdravom muškarcu se penis digne u proseku 11 puta dnevno, od kojih najveći broj puta se dešava tokom noći.

Ako niste preterano obdareni, znajte da manji polni organi više dobijaju na uvećanju tokom erekcije. Kraći penis može da poraste čak za 86%, dok duži penis na veličini dobija za 47%.

Problemi sa erekcijom nisu retka pojava niti su ograničeni na određenu starosnu dob. Srećom, u moderno vreme dostupne su razlite opcije lečenja erektilne disfunkcije.

Da biste sprečili da problemi nastanu na prvom mestu, potrebno je da vodite računa o svom generalnom zdravlju.

Funkcionalnost penisa može da se održi do duboko u starost, iako vremenom ta funkcionalnost slabi. Uvek postoje načini da potpomognete svoj seksualni performans i nastavite da uživate u slastima čulnog zadovoljstva.

idi ina vrh
ikona telefona