Afrička Šljiva i sve što treba da znate o njoj

afrička šljiva slika

Šta je Afrička Šljiva?

Afrička šljiva je biljni ekstrakt koji se dobija iz kore drveta afričke trešnje. Ovo drvo se često naziva i drvom Afričke šljive ili Prunus africanum.

Ovo drvo je endemska vrsta karakteristična isključivo za afrički kontinent. Zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi i komercijalnog eksploatisanja gotovo da je postala ugrožena vrsta i brojevi stabala u divljini su se drastično smanjili.

Afrička šljiva je veoma tražen alternativni lek zbog svojih brojnih benefita koje je nauka potvrdila. Postoje dokazi koji nam ukazuju na brojne benefite, od zdravlja prostate i bubrega, pa sve do borbe protiv svakodnevnih upala. Takođe je krase i neki tradicionalni načini primene.

Nastavite sa čitanjem i otkrijte šta je nauka dokazala, a šta to još nije dovoljno istraženo.

1. Može biti veoma korisna kod lečenja uvećanja prostate (BPH-a)

BPH, ili uvećana prostata, je čest problem koji utiče na seksualno zdravlje. Primarno se javlja kod muškaraca starijih od 50 godina.

U jednom starijem pregledu istraživanja, iz 2000. godine, Afrička šljiva je navedena kao glavna alternativa za lečenje BPH simptoma. Istraživanje je pokazalo solidne zdravstvene benefite korišćenjem Afričke šljive, skoro pa kao farmaceutski lekovi koji su specijalno namenjeni borbi protiv BPH.

Istraživači su našli da je ekstrakt pomogao kod olakšanja sledećih simptoma:

 • noćna urinacija (nokturia)
 • često mokrenje
 • inkontinencija
 • bol
 • upale

U ovom istraživanju je dokazana efektivnost afričke šljive samo na simptome, ali nešto modernije i novije istraživanje je pratilo uticaj ekstrakta na samu bolest i njeno stanje.

Studija iz 2012. je sugerisala da Afrička šljiva može dovesti do usporavanja rasta ćelija prostate. Sa ovim saznanjem možemo zaključiti da  možda može i sprečiti razvoj BPH.

Afrička šljiva ostaje jedan od najpažljivije istraživanih suplemenata za lečenje BPH. Ipak, dodatna istraživanja su svakako potrebna pre nego što možemo da je navedemo kao zvaničan lek za BPH.

2. Može pomoći u lečenju raka prostate

Afrička šljiva je stekla reputaciju da potencijalno može povoljno da utiče na rizik od raka prostate. U istoj studiji iz 2012. godine, pokazano je da uz benefite za BPH, daje i određenu zaštitu od kancerogenih ćelija prostate.

Ranije studije su dale slične rezultate i efekte. 2010. godine, istraživanjem je utvrđeno da Afrička šljiva deluje na androgene receptore, koji u konačnici kontrolišu rast prostate. U Studiji iz 2011. godine su potvrđene te tvrdnje i prikazani isti rezultati.

Afrička šljiva i njena mogućnost da smanji rizik od javljanja zapaljenja prostate, može i umanjiti rizik od javljanja i razvoja raka prostate. BPH nije zvanično prepoznat kao faktor rizika za razvoj raka prostate, ali nema sumnje da ova dva stanja često koegzistiraju. Svakako da su potrebna dodatna istraživanja.

3. Može se koristiti u lečenju simptoma prostatitisa

Afrička šljiva je takođe popularna alternativa u lečenju prostatitisa.

Studija iz 2014. godine je našla da brojni suplementi, biljke, uključujući i afričku šljivu, može efektivno da se koristi u lečenju prostatitisa. Čak se išlo toliko daleko da su se ovi suplementi i poredili sa antibioticima. Pokazalo se da ne postoji razlika između afričke šljive (i nekih drugih suplemenata) i antibiotika u studiji.

Takođe pomaže u lečenju prostatitisa svojim anti upalnim svojstvima i benefitom na urinarni trakt. Može pomoći u ublažavanju simptoma prostatitisa baš kao što to čini kod simptoma BPH. Ovo uključuje i frekventnost urinacije, noćno mokrenje, jačinu mlaza, bolove i upale.

Ipak, mnogo više istraživanja je potrebno kako bi mogli da je zavedemo kao zvanični tretman za lečenje prostatitisa.

4. Može umanjiti zapaljenske procese

Uticaji afričke šljive na prostatu mogu biti pripisani njenom anti zapaljenskom dejstvu i svojstvu. O njima se govorilo u pomenutoj studiji iz 2012. godine.

Ovo istraživanje je sugerisalo da Afrička šljiva ima neku antioksidantnu aktivnost. Ona smanjuje oksidativni stres i zapaljenja u prostati, bubrezima i urinarnom traktu. Takođe može sprečiti širenje kancerogenih ćelija, posebno u prostati.

Ovo bi moglo učiniti afričku šljivu sjajnim suplementom protiv upala, za jačanje imuniteta i smanjivanje rizika od javljanja raka. Opet, dodatne studije su neophodne gde bi se  poredila direktno sa dokazanim antiupalnim lekovima i steroidima.

5. Afrička šljiva pomoći u ublažavanju i lečenju bolesti bubrega

Zbog pomoći koju Afrička šljiva pruža kod urinarnih neprijatnosti, mogla bi biti od pomoći i kod simptoma kod nekih oboljenja bubrega. Ovaj biljni ekstrakt se spominje kao lek za nekoliko bolesti bubrega u nekoliko istraživanja. One uključuju studije iz 2014 i 2015 godine.

Bol, upala, često mokrenje, noćno mokrenje i dr. su najčešći simptomi bolesti bubrega. Ona može prilično pomoći u tome. Međutim, nije dokazano da može da leči ili direktno otkloni neku bubrežnu bolest.

Iako veoma obećavajuće deluje, dodatna istraživanja su neophodna pre klasifikacije ovog suplementa u red lekova za bubrege. Mora se nedvosmisleno dokazati da je lek ili da ima lekovita svojstva.

6. Može pomoći kod urinarnih stanja

Afrička šljiva se uglavnom fokusira svojim delovanjem na urinarni trakt. Njeni benefiti se osećaju i kod bolesti urinarnog trakta i bešike.

Infekcije urinarnog trakta (UTI), infekcije bešike i ostali slični problemi mogu biti olakšani upotrebom afričke šljive. U studiji objavljenoj 2014. godine, među biljkama i ekstraktima koji se koriste za lečenje ovih problema.  A isto tako u istraživanju objavljenom 2011. godine, afrička šljiva je dokazano stimulisala lečenje bešike, iako je ovo istraživanje sprovedeno na životinjam, a ne na ljudima.

Dakle, potencijal je tu, dodatne studije su potrebne kako bi dokazali da je Afrička šljiva lek za ove bolesti. Svakako može ublažiti simptome, poput bola i problema sa mokrenjem. Nije poznato da li utiče na sprečavanje infekcija.

7. Može pomoći u lečenju simptoma malarije

U tradicionalnoj Afričkoj medicini, ekstrakt afričke šljive se jako dugo koristi kao lek protiv malarije.

Danas, nema poznatih studija koje su se bavile efektima ovog ekstrakta na malariju. Afrička šljiva nije definitivno klasifikovana kao lek za malariju. Svejedno, njena tradicionalna upotreba je dobar naznak da je najverovatnije veoma korisna u borbi protiv simptoma malarije. Neki od ovih simptoma su u vezi sa bubrezima i urinarnim zapaljenjima. Ona se koristi i za obaranje temperature i drugih sličnih simptoma.

Iako ima istorijsku pozadinu, ovaj ekstrakt se ne preporučuje za lečenje malarije. Ako imate malariju potražite stručnu pomoć. Afrička šljiva može imati određene pozitivne efekte na simptome malarije, ali dodatna istraživanja su neophodna.

8. Može dovesti do smanjenja groznice i visoke temperature tela

Kao i kod doze korisnosti kod malarije, Afrička šljiva je tradicionalni lek protiv temperature. Kora ovog drveta se vekovima koristi u lečenju groznica i povišenih temperatura.

Sa druge strane, ne postoje direktne studije koji bi potkrepile ove tvrdnje, ali opet to ne umanjuje njenu primenu u svakodnevnoj borbi protiv groznica u nativnim regionima.

Studije su nužne pre izvlačenja bilo kakvih zaključaka koji bi svedočili o upotrebi ovog suplementa u svrhu stavljanja groznice pod kontrolu. U međuvremenu, nije preporučeno da se Afrička šljiva koristi u ove svrhe, jer iako može ublažiti simptome, ne postoje dokazi da će rešiti uzrok temperature i groznice. Ako imate slične muke, najbolje je da se držite oprobanih, nama bolje poznatih metoda lečenja.

9. Pomaže i u lečenju stomačnih problema

Afrička šljiva ponekad može da ublaži stomačne probleme. To ipak nije potvrdila nauka, već samo njena tradicionalna primena.

Istraživanja tek treba da potvrde ili opovrgnu ove navode. Kao takva, ne može biti svrstana u red lekova za lečenje stomačnih i digestivnih problema. Opet, kako se radi o relativno bezopasnom suplementu, možda je najbolje da sami probate sa njegovom primenom.

10. Može dovesti do poboljšanja libido

Neke izjave su zabeležene koje nam ukazuju na eventualnu primenu afričke šljive u lečenje našeg libida. Nažalost, nijedna od ovih tvrdnji nije dodatno potvrđena naučnom metodom, osim jedne stare studije iz 1991. godine.

Kako je nauka dokazala Afrička šljiva ima pozitivne efekte na prostatu pa samim tim može povoljno delovati i na poboljšanje seksualnog zdravlja pacijenta. Ona može ublažiti bolove, upale i urinarne infekcije i poteškoće.

Ipak, dodatna istraživanja su neophodna kako bi mogli da afričku šljivu klasifikujemo kao pojačavač libida.

Kako se koristi Afrička šljiva?

Afrička šljiva se obično koristi u formi suplementa. Ekstrakt se pravi najčešće u formi praha i pakuje u kapsula ili pilule.

Da biste pravilno koristili ovaj suplement, samo treba pratiti uputstva napisana na pakovanju i u deklaraciji koja dolazi u pakovanju. Uputstva se mogu razlikovati od suplementa do suplementa u zavisnosti od proizvođača. Treba napomenuti da tržište suplemenata ne kontroliše FDA (Agencija za Hranu i Lekove) te pažljivo birajte od koga kupujete svoje suplemente, kako bi bili sigurni u kvalitet i čistoću dobijenog proizvoda.

Prosečna preporučena doza je od 100 do 200 mg na dan, posebno kod stanja vezanih za prostatu. Ovo je takođe i količina koja se najčešće koristila i u studijama. Sam proizvod koji kupite će imati podatke o doziranju ispisane na pakovanju.

Pažljivo čitajte sva upozorenja i informacije o interakcijama. Svakako se savetuje i da informišete svog lekara pre upotrebe bilo kog suplementa, pa i afričke šljive.

Moguća neželjena dejstva i rizici

Studije su pokazale da je afrička šljiva  uglavnom bezbedna ako se koristi kako je propisano. Kod nekih osoba se mogu javiti sledeće nuspojave:

 • stomačni problemi
 • mučnina
 • proliv
 • zatvor

Ukoliko se nešto od ovoga desi, smanjite dozu ili prestanite sa uzimanjem leka u potpunosti.

Ne biste smeli da koristite afričku šljivu ukoliko ste trudni ili dojite i se ne preporučuje u terapiji kod dece. Svakako, dodatna istraživanja će sve ovo detaljnije kristalisati.

Lekari najbolje mogu utvditi potencijalne benefite koje Afrička šljiva može imate na vaše stanje, kao i sve potencijalne rizike koje ona nosi. Takođe vas mogu posavetovati o pravilnom doziranju koje je najbolje za vas u zadatom trenutku i stanju.

Zaključak za kraj

Afrička šljiva se koristi u mnoge svrhe u drevnoj, tradicionalnoj afričkoj medicini.

Većina stanja koja smo spomenuli do sada imaju već oprobane metode lečenja te je možda najbolje da u dogovoru sa vašim lekarom odlučite šta je najbolje za vas i vaše stanje.

Ako već želite da ubacite i afričku šljivu u vaš režim lečenja, popričajte sa vašim lekarom. On će vam pomoći da utvrdite da li vam lek odgovara, kao i adekvatnu dozu i dalje korake u lečenju.

Mi imamo striktna pravila o korišćenju izvora i oslanjamo se samo na relevantne peer-reviewed studije, akademska istraživanja i institucije, kao i medicinske asocijacije. Mi izbegavamo bilo kakve tercijarne reference. Pročitajte našu editorijalnu polisu kako bi se bolje upoznali o svim metodama kojima osiguravamo da su naši podaci koje navodimo tačni, precizni i relevantni.

Izvori koje smo koristili:

 • Carani C, et al. (1991). Urološka i seksualna evaluacija lečenja benignog oboljenja prostate korišćenjem visokih doza Afričke šljive.
  nlm.nih.gov/...
 • Papaioannou M, et al. (2010). NBBS izolovan iz Pygeum africanum kore daje androgenu antagonističku aktivnost, inhibituje AR nuklearnu translokaciju i rast ćelija raka prostate.
  nlm.nih.gov/...
 • Uvećanje prostate (benigna hiperplazija prostate). (2014).
  nih.gov/health...
 • Roell D, et al. (2011). Prirodne komponente atrarička kiselina i N-butylbenzen-sulfonamid kao antagonisti ljudskog androgenog receptora i inhibitori rasta ćelija raka prostate. DOI:
  org/10.1016...
idi ina vrh
ikona telefona