Veličina penisa – istine i zablude – sve što ste hteli da pitate a niste smeli

Da li postoji bezbedan i efikasan način da se poveća veličina penisa? Da.

Pitajte bilo kog seksologa sa kredibilitetom i čućete sledeće četiri reči: VELIČINA PENISA NIJE BITNA. Ali veličina igra jako veliku ulogu kod dosta (većine) muškaraca. Zasto dolazi do nerazumevanja i nesporazuma oko ove teme? Postoji mnogo razloga. Da li postoji bezbedan i efikasan način za njegovo povećanje? Da, ali on isključuje napitke, tablete ili operaciju.

Sad ćemo vam objasniti zašto seksolozi tvrde da veličina penisa nije bitna. Bilo koji obim i dužina može da pruži ogromno zadovoljstvo. Procenjuje se da je oko 95% muške populacije ima prosečnu dužinu (od  7-12 cm kada je opušten i od 12-17 cm kada je u erekciji). Veoma mali broj muškaraca ima značajnije manji ili veći polni organ.velicina_penisa

 

U anketi u kojoj su žene davale odgovore na pitanje šta bi želele od partnera ili ljubavnika, na prvim mestima su isticale privlačnost, ljubaznost, brižnost, slušanje, smisao za humor i zajedničke interese i vrednosti. Vrlo malo njih je pominjalo da je veličina penisa bitna. Na kraju, seksualni terapeuti iznose činjenicu da se žene klijenti skoro nikada nisu žalili na veličinu kod svog partnera i kao rezultat toga, velika većina seksologa tvrdi da veličina nije bitna.

Ali mnogi (većina) muškaraca misli sasvim drugačije. Oni su uporedjivali svoju veličinu onom koju su videli u filmovima za odrasle i došli do zaključka da je njihov penis mnogo manji i postali su uvereni da je što veća veličina ključ za zadovoljstvo žena i da će ih brže dovesti do orgazma zato što veći dublje prodire u vaginu. I kada sakupite sve stručne i merodavne podatke koje muškarci dobijaju, to je samo kap u moru porno industruje koja tvrdi da od veličine penisa zavisi i kvalitet seksualnog čina.velicina _penisaNaravno, koji  centimetar viška ne bi škodio. Ako želite da vam bude veći:

 

Zaboravite na proizvode za povećanje

Oni su skupi i krajnje sumnjivog kvaliteta.  Nijedna tableta, napitak, aparat ili vežbanje ne mogu trajno da povećaju penis.

Zaboravite na operaciju

Produženje u obimu i dužini je jako skupo(košta oko 10000 eur) i krajnje je problematično. Operacijom za produžavanje se seče ligament koji je odgovoran za erekciju‚. Ovo dodaje koji centimetar, ali može da nastane problem kod dostizanja erekcije. Za povećanje obima uzima se masno tkivo iz debelog mesa iubacije se ispod kože penisa. Možda vam zvuči dobro, ali kao rezultat često može da se javi deformisan izgled penisa.

Prestanite da pušite

U erekciji ili opuštenom, veličina penisa zavisi od protoka krvi u polnom organu. Prosto, manje krvi znači manji penis. Pušenje čini to da sužava krvne sudove uključujući i one koje dovode krv u penis. Pušenje ograničava dovodjenje krvi u penis te ga to čini manjim.

Vežbajte redovno

Vežbe poboljšavaju zdravlje arterija što dovodi do toga da ćete imati više krvi u penisu. Ali raditi vežbe konkretno za penis je besmisleno. Mediji nekad nazivaju penis i  ljubavnim mišićem, što se može porediti recimo s bicepsom i da ga navodno neke vežbe mogu povećati. Ali istina je da postoji i razlika u mišićnim tkivima. Penis sadrži glatke mišiće a ne one koji se vežbama mogu povećati.

Jedite manje sira i mesa a više povrća i voća 

Ishrana koja je bogata mastima životinjskog porekla može povećati nivo holesterola koji može da suzi vene i arterije uključujući i one koje dovode krv u polni organ. Probajte dan-dva nedeljno da izbacite meso i sir iz ishrane i konzumirajte 5-8 užina dnevno voća i povrća. Oni  sadrže antioksidanse koji drže arterije čistim i otvorenim.

Radite na smanjenju težine

Vežbe, izbegavanje masne i kalorične hrane i konzumiranje voća i povrća će pomoći da izgubite težinu. Veliki stomak kod muškaraca zadire u koren penisa čineći daizgle da još manji. Ako izgubite masne naslage oko stomaka, veličina penisa će porasti i izgledaće slobodnije.

Probajte da se opustite meditacijom

 Arterije koje dovode krv u penis su okružene mišičnim tkivom. Kada se muškarci osecaju uznemireno i kada su pod stresom (uključujući tu i brigu o veličini penisa) mišići se grče stežući arterije koje samim tim dovode manje krvi u penis. Ali kada se muškarci duboko relaksiraju mišići se opuste, arterije se otvore i maksimiziraju dovod krvi u penis što daje kao rezultat povećanje veličine. Lekovi za potenciju rade na principu opuštanja mišića.

Pored toga anksioznost aktivira beži ili se bori refleks koji odvodi krv iz centralnog dela tela, uključujući i penis, ka rukama i nogama za bekstvo ili samoodbranu. Ali pri samom opuštanju krv se vraća u centralne delove ljudskog tela a samim tim i penis.

Ugrejte se

Verovatno ste primetili da se vaš polni organ smanjuje na hladnim mestima, kao što su svalačionice, ali da se posle tuširanja toplom vodom naizgled povećava. Toplina deluje opuštajuće i povećava veličinu i dotok krvi u polni organ. Pre seksulane aktivnosti gledajte da se istuširate zajedno sa vašim partnerom. Pored ovih pristupa postoje i dva načina da vam se veličina penis privremeno poveća.

Prstenovi za penis 

Ovi gumeni prstnovi u obliku krofne čvrsto stežu i okružuju penis u erekciji. Obično se koriste da pomognu održavanje erekcije ali takodje imaju mali privremeni podsticaj i u pogledu veličine. Opušten ili u erekciji krv cirkuliše u i iz penisa kroz venu a prsten pritiskom donekle ograničava odliv krvi. Ne očekute čuda, efekat je privremen.

Vakuum pumpe za penis

Ova plastična cev delimično stvara vakuum oko penisa, što dovodi  do privremenog povećanja. Modela ima različitih ali svi sadrže plastičnu cev i ručnu pumpu. Funkcioniše tako što prilikom stiskanja ručne pumpe istiskujemo i vazduh iz cevi što dovodi malo više krvi u penis. Samo imajte na umu da je efekat privremen i skroman.

Sada kada sve znate što možete znati, onda treba da vam je jasno da je veličina penisa skoro beznačajna da bi se imao dobar seksualni odnos. Svaka veličina penisa može da pridonese obostranom velikom zadovoljstvu. Najbolji način da se impresionira žena je da joj pružite zadovoljstvo bez upotrebe penisa. Samo 24% žena uspe da doživi orgazam tokom vaginalnog odnosa ma kolika je bila veličina penisa, tako da za većinu žene vaginalno istezanje i duboka penetracija nisu dirktni putevi do orgazma i zadovoljstva. Većini žena treba nežna i senzualna stimulacija klitorisa prstima, jezikom ili seksi igračkom.

Veličina penisa i regionalna preterivanja

velicina-penisa

 

Prevremena ejakulacija – brzo svršavanje – uzroci, simptomi i lečenje

Prevremena ejakulacija (PE) nastaje kada osoba muškog pola iskusi orgazam i izbaci seme ubrzo nakon seksualne aktivnosti i uz minimalnu stimulaciju penisa. Takodje se naziva rana ejakulacija, brza ejakulacija, brzi klimaks, preuranjeni klimaks, i (kroz istoriju) ejaculatio praecox.

Ne postoji jedinstvena definicija „preuranjenosti“. Konsenzus stručnjaka u Međunarodnom društvu za seksualnu medicinu podržao je definiciju koja uključuje „ejakulaciju koja se uvek ili skoro uvek dogodi pre ili u toku jedne minute“. Medjunarodna klasifikacija bolesti (ICD-10) primenjuje prekid od 15 sekundi od početka seksualnog odnosa.Hong je tvrdio da je prevremena ejakulacija evoluciona adaptacija.

Iako muškarci sa preuranjenom ejakulacijom opisuju osećaj da imaju manje kontrole nad ejakulacijom, nije jasno da li je to tačno. Mnogi ili većina prosečnih muškaraca takođe prijavljuju da žele da mogu trajati duže. Tipična ejakulacijska latencija muškaraca je odprilike 4-8 minuta. Suprotno stanje je odložena ejakulacija.

Muškarci sa PE često prijavljuju emocionalne odnose i probleme vezane za odnose. Dok drugi izbegavaju seksualne odnose zbog sramote vezanih za PE.

U poređenju sa muškarcima, žene smatraju u manjoj meri da je prevremena ejakulacija problem. Ali nekoliko studija pokazuje da to stanje takođe uzrokuje stres kod žena.

prevremena ejakulacija tablete

Uzrok

Uzroci prevremene ejakulacije nisu jasni.

Mnoge teorije su predložene, uključujući i to da je PE rezultat brze masturbacije tokom adolescencije da bi se izbegla situacija u kojoj je uhvaćen od strane odrasle osobe,  anksioznosti zbog performanse , nerešenog edipalnog sukoba pasivne agresivnosti i premalo seksa.

prevremena_ejakulacija

Ali ima premalo dokaza koji podržavaju bilo koju od ovih teorija.

Pretpostavlja se da nekoliko fizioloških mehanizama doprinosi izazivanju prerane ejakulacije uključujući serotonin receptore, genetsku predispoziciju, povećanu osetljivost penisa i netipičnosti nerve provodljivosti.

Uticaj paragigantocellularis mozga je identifikovan da ima učešće u ejakulatornoj kontroli. Naučnici već dugo sumnjaju na genetsku vezu sa određenim oblicima preuranjene ejakulacije.

U jednoj studiji, 91 procenat muškaraca koji su imali prevremenu ejakulaciju tokom celog života takodje su imali i prvog srodnika sa doživotnom preuranjenom ejakulacijom. Ostali istraživači su primetili da muškarci koji imaju preuranjenu ejakulaciju imaju brži neurološki odgovor u mišićima karlice.

PE može biti uzrokovan prostatitisom ili može biti neželjeni efekat leka.

Mehanizam

Fizički proces ejakulacije zahteva dve akcije: emitovanje i proterivanje. Emisija je prva faza. Uključuje depoziciju tečnosti iz ampularnog vas deferens, seminalnih vezikula i prostate u posterior uretre. Druga faza je faza proterivanja. To uključuje zatvaranje vrata bešike, praćene ritmičkim kontrakcijama uretre od strane pelvic-perineala i bulbospongiosus mišića, i intermitentnu relaksaciju spoljnih sfinktera uretre.

Simpatički motorni neuroni kontrolišu fazu emitovanja refleksa ejakulacije, a fazu proterivanja vrše somatski i autonomni motorni neuroni. Ovi motorni neuroni nalaze se u torakolumbarskom i lumbosakralnom delu kičmene moždine. Aktiviraju se na koordiniran način kada dovoljno senzornog ulaza za dostizanje ejakulacionog praga ulazi u centralni nervni sistem.

Vreme intromicije

Izveštaj iz 1948. od strane Kinsei je predložilo da tri četvrtine muškaraca ejakulišu u roku od dva minuta od prodiranja u više od polovine svojih seksualnih odnosa

Aktuelni dokazi podržavaju prosečno vreme intravaginalne latencijskue ejakulacije (IELT) od šest i po minuta kod osoba od 18 do 30 godina. Ako je poremećaj definisan kao IELT percentil ispod 2,5, onda prevremena ejakulacija može biti predložena od strane IELT-a za vrednosti manje od oko dva minuta. Ipak, moguće je da muškarci sa nenormalno niskim IELT-om mogu biti zadovoljni njihovim performansama i ne prijavljuju nedostatak kontrole.

Isto tako, osobe sa višim IELT-ima koje mogu smatrati da preuranjeno ejakuliraju, pate od štetnih neželjenih efekata koji su obično povezani sa prevremenom ejakulacijom i čak imaju koristi od lečenja.

Dijagnoza

Pri odlučivanju o odgovarajućem tretmanu važno je da lekar razlikuje PE kao „primedbu“ nasuprot PE kao „sindrom“.

prevremena_ejakulacija

Pre dvadeset godina, prevremena ejakulacija je klasifikovana u „doživotnu PE“ i „stečenu PE“. Nedavno je predložena nova klasifikacija PE-a na osnovu kontrolisanih kliničkih i epidemioloških studija tokom kojih je korišćena štoperica. To uključuje i 2 druga PE sindroma: „prirodno varijabilna PE“ i „preuranjena ejakulativna disfunkcija“.

Samo osobe sa doživotnom PE sa IELT kraćim od 1-1,5 minuta trebalo bi da zahtevaju lekove kao prvu opciju zajedno sa ili bez terapije. Za one koji spadaju u jednu od drugih kategorija, tretman treba da sadrži sigurnost pacijenta, bihejvioralne terapije i / ili psihoedukaciju kojom treba objasniti da neregularna rana ejakulacija je normalna varijacija.

Nekoliko mogućih pod-klasifikacije su razmatrani, ali nijedan nije u univerzalnoj upotrebi. Primarna prevremena ejakulacija odnosi se na doživotno iskustvo problema (od puberteta). Dok sekundarna prevremena ejakulacija na problem koji počinje kasnije u životu. Ona je takođe podijeljena na globalnu prevremenu ejakulaciju, kada se to desi sa svim partnerima i u svim kontekstima, i situacionu prevremenu ejakulaciju, kada se to desi u nekim situacijama ili sa određenim partnerima.

Lečenje

Nekoliko tretmana je testirano za lečenje prevremene ejakulacije. Kombinacija lekova i tretmana bez lekova često je najefikasnija metoda.

Samo tretiranje

Mnogi muškarci pokušavaju da se leče od PE pokušavajući da skrenu pažnju, na primer pokušavajući da fokusiraju svoju pažnju na seksualnu stimulaciju. Postoji malo dokaza koji ukazuju na to da je to efektivno, međutim, i teži da umanji seksualno ispunjenje oba partnera.

Drugi samo tretmani uključuju sporo prodiranje, potpuno povlačenje penisa, namerno ejakuliranje pre polnog odnosa i korišćenje više od jednog kondoma. Korišćenje više od jednog kondoma nije preporučljivo jer trenje će često dovesti do oštećenja. Neke osobe prijavljuju da su ove metode bile korisne.

Do 21. veka, većina muškaraca sa PE mogla se lečiti samostalno ili uz pomoć partnera, koristeći resurse za samopomoć. Dok samo oni sa neobično teškim problemima morali su da konsultuju seks terapeute, koji su izlečili 75 do 80 posto.

Psihoanaliza

Frojdova teorija je pretpostavila da je brza ejakulacija simptom koji potiče od neuroze. Navodi da čovek pati od nesvesnog neprijateljstva prema ženama, tako da brzo ejakulira, što ga zadovoljava, ali frustira njegovu ljubavnicu, za kou postohi manja verovatnoća da doživi orgazam tako brzo.

Frojdovci su tvrdili da se prevremena ejakulacija može izlečiti korišćenjem psihoanalize. Ali čak i godine psihoanalize postigle su malo, ako su išta i uspele, u lečenju prevremene ejakulacije.

Nema dokaza da muškarci sa preuranjenom ejakulacijom gaje neobično neprijateljstvo prema ženama.

Seks terapija

Nekoliko tehnika je razvijeno i primenjeno od strane seksualnih terapeuta. To uključuje Kegelove vežbe (za ojačavanje mišića na dnu karlice) i Masters i Johnson-ovu „tehniku zaustavljanja“ (da desenzitišu odgovore muškaraca) i „stisni tehniku“ (da bi se smanjila preterana uzbuđenost).

Povodom lečenja preuranjene ejakulacije, Masters i Johnson su razvili tehniku „skueeze“. Muškarcima je naloženo da posvete pažnju na njihov obrazac uzbuđenja i nauče da prepoznaju kako su se osećali neposredno pre njihove „tačke bez povratka“. U trenutku kada su osetili da je ejakulacija neposredna i neizbežna.

Osetivši to, oni su trebali da daju signal svom partneru koji bi stisnuo glavu penisa između palca i pokazivačkog prsta. Na taj način potisnuvši ejakulacijski refleks i omogućivši muškarcu da istraje duže.

Tehnika stiskanja je delovala, ali mnogi parovi su našli da je teška. Od 1970-ih do devedesetih, seksualni terapeuti su rafinirali Masters i Johnson pristup, u velikoj meri napuštajući tehniku stiskanja. Fokusirajući se na jednostavniju i efikasniju tehniku nazvanu „stop-start“ tehniku.

Tokom seksa, kako muškarac oseća da se približava vrhuncu, oba partnera prestaju da se kreću i miruju. Dok se osećaji ejakulativne neizbežnosti muškarca ne izgube, u kom trenutku slobodno se nastavljaju aktivni odnosi.

Kako bi se pomoglo muškarcu da poveća svest o svom seksualnom iskustvu, ohrabruje se da stvori skalu uzbuđenja od 1-100. Uspešno završavanje ove skale uključiće pažnju na njegovu brzinu srca, kada (i ako) stisne svoje unutrašnje butine i senzacije u svim delovima njegovog tela. Kreiranjem ove skale, on će više biti u stanju da tempira sebe dok koristi tehniku „stop-start“.

Pored tehnike stop-start, druga seksualna prilagođavanja pomažu muškarcima da razvijaju i održavaju kontrolu nad ejakulacijom. Među njima su: vežbe fokusa, vežbe koordinacije uma / tela, vežbe za masturbaciju, duboko disanje i masaža celog tela.

Seks terapeuti procenjuju da rafinirani istraj duže program uči efikasnom kontrolom ejakulacije do 90% muškaraca. Autori jedne studije zaključili su da seksualna terapija „ima izuzetan terapeutski efekat na prevremenu ejakulaciju“

Lekovi

Lekovi koji povećavaju serotonin signalizaciju u mozgu usporavaju ejakulacije i uspešno se koriste za lečenje PE. Ovo uključuje selektivne inhibitore ponovnog uzimanja serotonina (SSRI), kao paroksetin ili dapoksetin, kao i klomipramin.

Odlaganje ejakulacije obično počinje u roku od nedelju dana od početka lečenja. Tretmani povećavaju 6-20 puta odlaganje ejakulacije nego pre lekova. Muškarci često prijavljuju zadovoljstvo lečenjem lekovima, a mnogi ga prekidaju u roku od godinu dana. Međutim, SSRI mogu izazvati razne vrste seksualne disfunkcije kao što su anorgasmia, erektilna disfunkcija i umanjen libido.

Dapoksetin je SSRI sa kratkim dejstvom koji izgleda da deluje kada je potreban za PE. Obično se dobro toleriše. Tramadol, atipični oralni analgetik, izgleda da je efikasan.

Desenzibilišući topikalni lekovi kao lidokain koji se primenjuju na vrh i telo penisa takođe se mogu koristiti. Oni se primenjuju „po potrebi“, 10-15 minuta pre seksualne aktivnosti i imaju manje potencijalnih sistemskih neželjenih efekata u poređenju sa pilulama. Upotreba topikala ponekad nije dopadljiva zbog smanjenja senzacije u penisu, kao i zbog partnera (zbog trljanja leka o partneru).

Epidemiologija

Prevremena ejakulacija je rasprostranjena seksualna disfunkcija kod muškaraca;Međutim, zbog varijabilnosti u vremenu potrebnom da dodje do ejakulacije i željenog trajanja seksa od strane partnera, teško je odrediti tačne stope rasprostranjenosti PE.

U istraživanjima „Seks u Americi“ (1999. i 2008.), na Univerzitetu u Chicagu istraživači su otkrili da između adolescencije i 59 godina starosti, oko 30% muškaraca je prijavilo da je iskusilo PE. I to najmanje jednom tokom prethodnih 12 meseci, dok je oko 10% prijavilo erektilnu disfunkciju (ED). Iako je ED najčešći seksualni problem muškaraca posle 60 godina starosti, i može biti rasprostranjenija od PE u celini prema nekim procenama. Prevremena ejakulaciji ostaje značajno pitanje koje, prema istraživanju, pogađa 28 procenata muškaraca. I to starosti 65-74 i 22 procenata muškaraca od 75 do 85 godina.

Ostale studije izveštavaju o prevalencama u populaciji od 3% do 41% muškaraca starijih od 18 godina. Ali velika većina procenjuje prevalencu od 20 do 30%, čineći PE veoma čestim seksualnim problemom.

Postoji uopštena zabluda da mlađi muškarci češće pate od preuranjene ejakulacije i da se njena učestalost smanjuje sa godinama. Studije prevalencije su ukazale, međutim, da su stope PE konstantne u starosnim grupama.

Istorija

Drugi sisari brzo ejakuliraju tokom seksualnog odnosa. Što podstiče biologe da objave da je brza ejakulacija evoluirala u muškoj genetici kako bi povećala njihove šanse da prenesu svoje gene.

Problemi kontrole ejakulacije su dokumentovani pre više od 1.500 godina. Kamasutra, indijski seksualni priručnik iz IV veka, izjavljuje: „Žene vole muškarca čija seksualna energija traje dugo, ali oni mrze muškarca čije se energija završava brzo jer se zaustavlja pre nego što one dođu do vrhunca.“

Valdinger sumira profesionalne perspektive sa početka dvadesetog veka.

Istraživač na polju seksa Alfred Kinsei nije smatrao brzo svršavanje kao problem, već ga je smatrao znakom „muške volje“ koja nije uvek mogla biti izlečena. Verovanje da bi se ona trebala smatrati bolešću, a ne normalnom varijacijom, takođe su osporavali neki moderni istraživači.

BONUS – Kućna sredstava pretiv prevremene ejakulacije

prevremena_ejakulacija